Reglarea echilibrului acid-bazic pentru o valoare constantă a pH-ului

Reglarea echilibrul acid-bazic

Reglarea echilibrului acid-bazic este necesară pentru a stabiliza valoarea pH-ului din sânge. În acest sens, următorii factori joacă un rol important:

Alimentația poate regla echilibrul acid-bazic

Echilibrul acid-bazic este reglat în deosebi de substanțele nutritive din alimentația noastră, fiind metabolizate alcalin sau acid. Mai mult decât atât, atunci când respirăm sau în timpul exercițiilor fizice, acidul apare ca un produs rezidual la nivel celular în urma proceselor energetice și afectează valoarea pH-ului.

Sistemele tampon stabilizează valoarea pH-ului din sânge

Corpul nostru este echipat cu un sistem tampon extrem de puternic care poate regla echilibrul acid-bazic. Tampoanele sunt sisteme de protecție care absorb schimbările minore ale pH-ului în fluidele corpului și în celule, în special în ceea ce privește stabilizarea valorii pH-ului în sânge. Substanțele importante de tamponare includ bicarbonați dizolvați în sânge și hemoglobina. Datorită sistemelor de tamponare și a stabilizării valorii pH-ului, un pH ușor acid nu este inițial dăunător.

Reglarea echilibrului acid-bazic cu bicarbonat ca tampon

Bicarbonatul dizolvat in sânge poate "absoarbe" acidul. Rezultă acid carbonic care se transformă în apă și dioxid de carbon. Dioxidul de carbon este expirat de plămâni. Astfel, valoarea pH-ului în sânge poate fi reglată rapid și eficient. Echilibrului acid-bazic este reglat de tampoane de bicarbonat. În acest scop, ele trebuie să fie regenerate continuu prin furnizarea de compuși minerali alcalini prin nutriție. 

Organele de excreție, și anume rinichii și plămâni, sunt implicate în stabilizarea valorii pH-ului din sânge

Cele mai importante organe care reglează echilibrul acid-bazic sunt rinichii și plămânii. Rinichiul este singurul organ care poate elimina acidul direct din organism. Plămânul stabilizează valoarea pH-ului pe termen scurt prin respirație. Astfel, corpul poate regla echilibrul acid-bazic prin inhalarea crescută de dioxid de carbon.

Țesuturile osoase și conjunctive pot regla echilibrul acid-bazic

Dacă capacitatea sistemului de tamponare este scăzută și excreția renală ajunge la capacitate, atunci organismul trebuie să elimine acidul suplimentar imediat pentru a menține condiții de lucru metabolice optime. Acest lucru are loc prin încorporarea acidului în țesutul conjunctiv, care este deosebit de adecvat pentru depozitarea sarcinii de acid datorită proprietăților sale fizice. Valoarea pH-ului este astfel stabilizată. Cu toate acestea, capacitatea țesutului conjunctiv de a stoca apa scade. Furnizarea de micro-nutrienți de cupru poate ajuta în menținerea țesutului conjunctiv.

Pentru reglarea echilibrului acid-bazic, organismul recurge la propriul depozit alcalin, sistemul osos. Prin aceste mijloace, de asemenea, valoarea pH-ului din sânge poate fi stabilizată. Pentru a compensa aciditatea, compușii minerali alcalini sunt eliberați din os. Dacă această situație persistă, echilibrul fiziologic între formarea și distrugerea oaselor se schimbă. Prin urmare, substanța osoasă este demineralizată. Furnizarea celor două minerale calciu și magneziu contribuie la sănătatea oaselor.